maandag 9 februari 2009

PK Cross Herentals

Gisteren (zondag 8 februari) vormde het Netepark in Herentals het prachtige decor voor het provinciaal kampioenschap veldlopen 2009. Meer dan duizend atleten kwamen opdagen om hun kans te wagen op dit Antwerps kampioenschap. Uiteraard verschenen er ook heel wat Dallers met grote en minder grote ambities aan de start.

De spits werd traditiegetrouw afgebeten door onze youngster Nick Goris. Bij de benjamins geboren in het jaar 2000, werd hij 45e op 56 deelnemers. Hij wist de volledige 760m af te leggen in exact 3'33.

Ook de cadetten-reeks was op dit kampioenschap ingedeeld naar geboortejaar (beide reeksen startten wel samen, maar worden achteraf in de uitslag gescheiden). Zowel Lanse Callebaut als Kristof Verhoeven behoorden tot de tweedejaars cadetten, geboren in 1994. Beide toptalenten hadden hun zinnen op deze wedstrijd gezet, maar jammergenoeg voor Lanse besliste een openstaand raam hier anders over. Hij verscheen verkouden en getroffen door koorts aan de start.
De wedstrijd zelf: Kristof presteerde sterk en eindigde op een mooie 13e plaats (3270m - 12'17). Ook de prestatie van Lanse was minder bleek dan wat zijn uiterlijk deed vermoeden. Hij finishte uiteindelijk op een behoorlijke 22e plaats (12'57).

Vervolgens was het uitkijken naar de prestaties van onze echte toppers, namelijk 'de scholieren'. Lander Sels had een heel weekend als een pater geleefd om de droom van zijn trainer Hubert (een podiumplaats) waar te maken.
Na een zware hagelbui (die de modder op het parcours nog wat deed toenemen) kon ook deze reeks van start gaan. Lander nestelde zich direct in de kopgroep en probeerde hier zo lang mogelijk stand te houden. Voor de overwinning meestrijden leek nog iets te hoog gegrepen, dus koos hij wijselijk voor zijn eigen tempo. Op het einde kwam Lander, met zijn beruchte sprint, nog vervaarlijk dicht opzetten. Hij overschreed de finish als 5e op slechts 10 seconden van een podiumplaats (4730m - 16'01).
Ook Evelyn Bosch startte goed en probeerde de leiders zo lang mogelijk te volgen. Maar het zelfde verhaal als bij haar geliefkoosde trainingspartner (Lander Sels nvdr.), ze moest na verloop van tijd haar eigen tempo zoeken en de concurrentie laten gaan. Maar een mooie 7e plaats is natuurlijk alles behalve een schande (3270m - 13'23).

Bij de junioren kwamen er jammergenoeg geen Dallers in actie. Juan Verbruggen sukkelt weer met zijn knie en hoopt nu dat een cortizonespuit beterschap brengt. Hopelijk zien we Juan snel weer op de trainingen zodat we terug van zijn verhalen (over 'hete hollandse vrouwen') kunnen meegenieten.

Na het lange voorspel, was het de beurt aan de echte mannen en vrouwen. Bij de dames senioren was Francy Vanderbiesen de grote afwezige en dus schoot enkel Greet Verstappen over om de eer van Dal te verdedigen. In deze wedstrijd scheidde een trio zich snel af, maar Greet liep dapper mee in de achtervolgende groep. Uiteindelijk overschreed onze vrouwelijke trots als 9e de aankomststreep (6230m - 25'24). Dit was een uitslag waar ze wel met durfde thuiskomen, zeker omdat ze zich vrijdag nog wat ziek en slapjes voelde.
Bij de heren ging Desmond Franssen een clash met z'n trainingsmakker Wouter Vermonden uit de weg en koos voor de korte cross. Desmond liep hier een wedstrijd in de middenmoot en strandde uiteindelijk op een 16e plaats (3270m - 11'21).
Wouter ambieerde op voorhand een top-20 plaats, maar een aerodynamisch kapsel en de onverwachte aanmoedigingen van vriendin Silke stuwde hem naar hogere hoogtes. Met een 13e plaats kon hij als een tevreden man huiswaarts keren (9230m - 32'45).

Op de leeftijdsladder klimmen we verder omhoog en komen zo bij de masters terecht. Ook hier werd Dal nog vertegenwoordigd door 3 atleten die de smaak van het crossen te pakken hebben: Gerd Van Loon, Liliane Mariƫn en Christophe Leroy.
Gerd haar doel was tweedelig: ze wou vandaag graag 3 tegenstanders achter haar houden alsook haar tijd van 3 weken geleden verbeteren. Ze vervulde deze opdracht met glans: 7 masterdames moesten hun meerdere erkennen in Gerd en haar vorige besttijd verpulverde ze met liefst 65 seconden (5500m - 28'23).
In deze zelfde reeks eindigde Liliane (mama Verstappen) als 36e en zelfs als 5e in de reeks W45: van een mooi debuut gesproken (5500m - 25'36)!
Ook over Christophe kunnen we geen slecht woord schrijven. Ditmaal durfde hij het aan (op aanraden van Hubert) om al iets sneller te starten en wist gedurende de wedstrijd steeds meer naar voor op te rukken. Hij legde uiteindelijk beslag op een knappe 25e plaats (op 143 deelnemers!!!) en kaapte in zijn leeftijdscategorie zelfs een top-10 plaats uit de brand (6230m - 23'05).

Volgende afspraak: cross van Betekom op 15 februari.

Resultaten
Foto's (met dank aan Guido)

1 opmerking:

Anoniem zei

Niet zo bescheiden Desmond. Je eindigde bij de betere helft, en dat in je tweede (veld-)cross !
Geen uitschuivers voor Kristof Verhoeven. Daar had hij afgelopen vrijdag nog extra voor getraind. Indoor, in extreme omstandigheden op een heel glibberig parkoers en zware stortbuien. Waar douches al niet goed voor kunnen zijn....
Een proficiat voor alle crossers met hun prachtprestaties.