maandag 15 maart 2010

Belgisch Kampioenschap veldlopen in Oostende

Het crossseizoen en daarmee ook de winter zitten erop. Het Belgisch kampioenschap veldlopen van afgelopen zondag zorgde voor de kers op de taart. Plaats van het gebeuren waren de Oostendse polders. Een omloop met 3 verraderlijke heuveltjes, best lastig voor de lopers. Maar de ondergrond was deze keer poederdroog. Boven op de heuvels was er vrij veel wind en het was er ook koud. Maar een flauw zonnetje en vooral de boeiende wedstrijden maakten er een aangename zondag van.

Nick Goris moest al vroeg uit de veren om tijdig in Oostende te geraken voor zijn cross over goed 1000m bij de pupillen heren. Hij legde beslag op plaats 93.

De pechvogels in de aanloop van dit BK waren Lance Callebaut en Kristof Verhoeven. Lance had een lichte blessure opgelopen na de cross in Kessel en de vraag was of hij voldoende hersteld zou zijn voor dit kampioenschap. Kristof dan weer had tijdens de week een infectie opgelopen en ook hij was onzeker voor deelname. Uiteindelijk kwamen deze twee die hards toch aan de startlijn, echter in weinig gunstige omstandigheden. Beiden liepen de ganse wedstrijd dicht in mekaars buurt en uiteindelijk was het Kristof die de 58e plaats in de wacht sleepte bij de eerstejaars scholieren. Lance was goed voor plaats 62, te weten dat hij ook nog eens een open wonde opliep aan de voet tijdens de wedstrijd.

Ook bij de tweedejaars scholieren kwamen 2 heren aan de start : Tom Vangelder en Balder Cotteney. Tom laat een stijgende conditiecurve zien en is al enige tijd in goede doen. Dat kon hij echter niet helemaal verzilveren op dit Belgisch kampioenschap. Hij ging diep om een goede start te nemen en de pittige klimmetjes maakten er een zware wedstrijd van voor Tom. Plaats 58 was het resultaat.

Even verderop legde doorzetter Balder beslag op plaats 63.

Evelyn Bosch was gebrand op dit Belgisch kampioenschap. En dat was er ook aan te zien in de juniores wedstrijd. Haar ervaring met deze omloop en haar prima conditie : alles zat mee om een goede prestatie neer te zetten. En dat deed ze ook. Vooral in de tweede helft van de wedstrijd liet zij zich van haar sterkste kant zien. Als eerstejaars juniore eindigde zij op plaats 23. Een erg fraai resultaat.

Lander Sels had ingeschreven voor de juniorenwedstrijd. Hij nam een beredeneerde start, in zulke wedstrijden wordt nu eenmaal supersnel gestart en dat kan nefast zijn. Lander kwam in een groepje van vijf terecht, maar door het helse tempo bleef er van dit groepje al na de eerste ronde niks meer over. In de tweede ronde draaide hij vlot mee en in de laatste ronde ging Lander zelfs in de aanval om nog verschillende plaatsen op te schuiven naar voor. Hij kwam als 34e over de eindmeet. De verwachtingen werden ingelost : in zijn age-groep eindigde hij als 13e, in het eerste pak van het klassement.

De laatste, de snelste, de drukst bezette en de spannenste wedstrijd van de dag werd de korte cross bij de heren. Spannend omdat er naast de Belgische titels ook nog gelopen moest worden voor de eerste plaats in het Cross Cup eindklassement. Best wel indrukwekkend wanneer 220 deelnemers, het kruin van de Belgisch crosswereld, hun start nemen in een cross over pakweg 3000 meter en dat met een heel korte aanloopstrook. Wie ook indruk maakte was Wouter Vermonden. Van bij de start was hij mee in de voorste gelederen. Een positie die hij de ganse wedstrijd wist vast te houden. Zijn 50e plaats was dan ook meer dan verdiend.