maandag 21 december 2009

Helemaal zot ?

Ondanks een tapijt sneeuw was het zaterdag nog rustig loopweer. Met hevige sneeuwbuien erbovenop draaide de zondag helemaal anders uit. Onder deze omstandigheden werd de cross in de Lilse Bergen (ATAC) zowat de zwaarste cross van het seizoen. Inclusief de verplaatsing van en naar Lille maakten er een gekke bedoening van. Of helemaal zot ?

Als gewoonlijk startte Nick Goris als eerste DAL-er in de cross bij de pupillen. De sneeuw was op dat moment nog niet de grote spelbreker. Bij de pupillen is sneeuw eerder de spelmaker. Nick pakte uit met een twaalfde plaats.

Dit seizoen was het totnogtoe stilletjes bij de cadetten op de crossen. Maar daar is verandering in gekomen met de aanwezigheid van spraaklawine Yoran Jacobs. Een goede start voor Yoran in zijn debuterende cross, naar het einde van de wedstrijd moest hij echter terrein prijsgeven om uiteindelijk als 7e te eindigen. Zijn kennismaking met de andere ACHL cadetten (en Yoran kennende…) mondde achteraf uit in een waar sneeuwballengevecht.


Bij de scholieren heren hadden we Lanse Callebaut die op plaats 7 eindigde. Al snel na de start vormden zich twee groepjes waarvan Lanse de leiding op zich nam van het achtervolgend groepje. Hij trok de ganse wedstrijd de achtervolging en door zijn strak tempo kon hij vermijden dat er een te groot verschil ontstond met de leiders. Zijn strijdvaardigheid kostte hem in de slotfase nog de 6e plaats.


Evelyn Bosch mocht weer mee op het podium bij de juniores dames. Zij had zich deze keer beter aangekleed tegen de koude (of de sneeuwbuien) zodat ze niet onderkoeld de race diende uit te lopen zoals het geval was in Booischot. Alweer een derde plaats, een voortreffelijke cross zeker gezien de omstandigheden.

Ook bij de juniores heren was er vandaag actie, namelijk met Lander Sels. De blessureleed van afgelopen zomer lijkt achter de rug en Lander is terug serieus aan het trainen. Zijn andere favoriete sport –fietsen (of koersen?)– zorgden ervoor dat hij een degelijke basisconditie bleef houden. Deze cross kwam eigenlijk nog te vroeg en stond ook niet op zijn programma. Maar als training en om terug voeling te krijgen met het crossen was dit een ideaal instapmoment. Hij eindigde op de 4e plaats.

De sneeuwbuien werden steeds feller en maakten de cross bij de seniores heren extreem zwaar ! De cross uitlopen was een hele prestatie. Al van bij de start werd duidelijk dat Wouter Vermonden zijn grote halen niet kon lopen in de losse sneeuw. Het was zoeken naar een geschikt pas waarin hij de cross toch nog kon uitlopen. Wouter is een doorbijter en wist de schade te beperken. Hij eindigde op de 14e plaats.

De oriëntatiecrossers kregen een zware opdracht voorgeschoteld, namelijk een 20km lange O-loop in het foret de soignes te Oudergem. Er werd gelopen in duo’s. Met daarin een paar bekenden. Op de derde plaats eindigden Desmond Franssen en Jeroen Van Der Kleij (eindtijd 02:24:08). De vierde plaats in het Zoniënwoud was voor de heren Winston Franssen en Andis Laveikis (eindtijd 02:25:42).

Meest spraakmakend was zondag het Belgisch Kampioenschap winterduathlon, oftewel de Hel van Kasterlee. 15,2km lopen, 80 km mountainbiken en terug 30,4km lopen. De omstandheden maakten er een echte hel van. Dirk Vermeiren startte niet in Kasterlee. Wel van de partij was Griet Schrijvers (zoonlief Yoran Jacobs liep ondertussen de cross in Lille) die haar Belgische titel kwam verdedigen. Zij eindigde als 2e dame in 8 uur 37 minuten en 50 seconden. Aangezien zij eerste Belgische dame werd, kon zij haar BK-titel verlengen.

Het afgelopen weekend was enkel en alleen voor de die-hards. Chapeau mannen en vrouwen !

Geen opmerkingen: