donderdag 25 september 2008

“Il est cinq heures, Paris s’éveille!”

5:00 : De bus staat vertrekkensklaar in Rijkevorsel. Een kwartiertje later zijn we op weg, op weg naar de meest bruisende lichtstad van Europa, althans als we Maurice mogen geloven.

Na een kleine tussenstop in Antwerpen, waar de laatste reisgezellen ons vervoegen, rijden we door richting Parijs. Reeds na enkele uurtjes worden we voor de eerste keer getrakteerd op de boeiende geschiedenis van het Franse grondgebied. Maurice probeert ons uit te leggen waarom Picardië zo’n mooie streek is. Nachtrust inhalen is er niet meer bij!
Gelukkig weet Maurice een publiek te entertainen en krijgen we de ene woordspeling na de andere om onze oren. Eerst hadden we onze bedenkingen bij deze flauwe humor, maar
naarmate de reis vorderde keken we er steeds meer naar uit!

Tegen de middag zijn we aangekomen in Parijs. We rijden langs de hoge glazen
kantoorgebouwen van La Défense om het contrast met de rest van de architectuur meteen duidelijk te stellen. Enkele kranen versperren de doorgang “Wat een opscheppers” lacht Maurice ons toe!

De opschepper van Maurice

In sneltempo rijden we langs een aantal niet te missen bezienswaardigheden van Parijs – l’Arc de Triomphe, de Eiffeltoren, de Notre Dame, … - om uiteindelijk de bus te parkeren onder het grootste museum dat we ooit gezien hebben: La Louvre!
Aangezien het om een 2-daagse citytrip gaat, hebben we niet de tijd om het Louvre zelf te bezoeken. We houden het dus beter bij de inkomhal en de rijkelijke tuinen op de begane grond. Tijd om iets te eten. We halen snel een snack in een naburig koffiehuis en genieten even van de zon op een bankje in de tuinen van het Louvre!

Nadien wandelen we terug richting bus, die zich reeds enkele straten verder heeft weten te parkeren! Opnieuw een beetje sightseeiing. De meeste bussen in Parijs rijden zonder dak, het lijken wel rijdende clochards! Tegen 16u30 houdt de bus halt onder de Eiffeltoren! Hier schepen we in op een toeristenboot, die ons even meeneemt over de Seine. Met een speciale telefoon kunnen we volgen wat we allemaal voorbijvaren. We komen hier ogen tekort! Zelfs de bruggen waar we onder door komen, zijn de moeite waard om even te bekijken.

Lander, Wouter, Desmond, Wim, Wouter en Steven op de Tour Montparnasse

Een dik uurtje later zetten we weer voet aan grond. De dapperen onder ons trekken de stad in, op zoek naar een waardig avondmaal. De anderen stappen in de bus richting hotel.
Uitgaan in Parijs blijkt niet eenvoudig te zijn. Wil je een café binnen geraken, zie dan dat je genoeg vrouwelijk gezelschap bij je hebt, anders kom je er niet in! Zelfs als de reeds aanwezige vrouwtjes je toewuiven en uitnodigen maak je geen kans. Hier waren we toch even van aangedaan!

Dag 2, het ontbijt: voor sommigen onder ons stelt dit niet veel voor. Acht croissants, daar heb je toch niet mee gegeten! Met een hongerig gevoel stappen we terug in de bus op weg naar de Montparnasse. Deze toren met 59 verdiepingen en een hoogte van om en bij de 210 m leent zich uitstekend voor een prachtig uitzicht over de stad. Bovendien kan je van hieruit alle foto’s nemen die je nodig hebt, om te bewijzen dat je effectief in Parijs geweest ben!
Beneden aan de lift worden we nog getrakteerd op de gezangen van Edith Piaff, gebracht door een fan van het eerste uur. Gelukkig stonden we 38 seconden later op de 56e verdieping!

Nadien voerde de bus ons terug naar de binnenstad om ons kennis te laten maken met het meest kleurrijke museum: het Centre Pompidou! Smaken verschillen, dat is duidelijk!
Vervolgens trekken we richting Notre Dame, waar we opnieuw uitstappen en kunnen genieten van de pracht en praal van deze kerk. Het is zondag, dus pikken we ineens de mis even mee!

Op de middag rijden we verder langs de Champs-Elysées. Na het passeren van deze prachitge boulevard, moeten we even halt houden. Frans, onze chauffeur heeft last van een stijve pols. We besluiten dan maar te gaan eten. Frietjes met steak en mayonnaise.
Meteen wisten we waar Frans die stijve pols heeft opgedaan. Het was namelijk “mayonnaise Française”, stijf geklopt door onze eigenste Frans, die reeds van te voren uit eten was geweest.

Nadien passeren we langs het meest gekende theater van Parijs: de Moulin Rouge, om zo tot bij onze laatste bestemming te komen: de MontMartre, met de Sacré Coeur. Na het bestijgen van de vele trappen en het korte kerkbezoek, zetten we ons op een terrasje om even na te kaarten met een goeie frisse … cola uiteraard!

Dat was het dan! We hebben er destijds hard voor moeten lopen, maar het was zeker de moeite waard! Hopelijk winnen we volgend jaar opnieuw een mooie citytrip! Wie weet waar we dan naar toe kunnen…

Wim, Lander, Desmond, Wouter P, Wouter V & Greet.
En de verslaggever: Steven.

Foto's

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo zie je maar dat afzien tijdens het lopen wel iets waard is, hé!
Hadden jullie de meisjes van de metro niet mee kunnen nemen naar de cafeetjes? Volgens mij was dat deel van de reis nog het leukste van al, alhoewel ik daar niets van terug vind in het verslag. Of is dat niet voor publicatie vatbaar ;-)

Anoniem zei

Voor ons een weet, voor jullie een vraag... ;-)

leen zei

Volgens mij was die reis wel heel leuk. Dit wil ik ook wel eens doen als beloning voor het afzien tijdens een wedstrijd. Alleen geven ze zoiets nooit aan diegene die van achter aankomen.:)

Na die reactie van Sandy, ben ik natuurlijk wel benieuwd naar die metromeisjes.Volgens mij hoort daar toch wel een woordje uitleg bij! Een ongecensureerde versie graag.

Guy zei

Zaten er op jullie bus dan geen vrouwen die jullie konden 'lanceren' in het Parijse nachtleven ?
Enfin, gelanceerd in de Parijse ondergrond, dat wel.
Het Pomidou centre is een kemel. Mr. Maurice had jullie beter naar de Quartier Latin gevoerd. Daar kan je in de Griekse restaurants met talloren gooien. Iets wat bij DAL nog niemand gelukt is. Zie http://miepmiepzoef.blogspot.com/2008/06/wist-je-dat.html

Nan-c zei

Mooi verslag en toffe foto's! Fijn om te lezen dat jullie genoten hebben van deze citytrip, hij was dan ook dubbel en dik verdiend!!

@ Gwiedo : Ik vermoed dat er op de bus enkel dames van respectabele leeftijd zaten die waarschijnlijk geen behoefte hadden het parijse nachtleven in te duiken :-) Ze hadden beter de mysterieuze metro-meisjes meegevraagd :-D

lieve zei

Dat ziet er allemaal super uit! Mooie foto's trouwens! Zijn er ook mooie jongens/mannen? Ik ga namelijk binnenkort met vriendinnen een weekendje naar Parijs... allée, 't is maar enkel ter informatie he... Greet? :-)