woensdag 1 augustus 2012

Maastricht - Het JekerDAL


Een mooi initiatief van Luk! Met acht reden we naar Maastricht: Elke, Inge, Lieve, Nancy, Christian (chauffeur), Jaak, Luk en Dirk (convoyeur-gps).

Stipt om 8u15 vertrokken aan de P&R in Zoersel,leidde de gps ons naar Maastricht waar we buiten de stad om 10u een afspraak hadden gemaakt met onze gids Raoul. Ca. 10 km stond er op het programma in een rustig tempo met stops en toelichting onderweg.

Van bij de start was het bergop recht naar het fort Sint-Pieter en Sint-Pietersberg met zijn mergelgrotten. Het fort is gebouwd rond het jaar 1700 ter verdediging van de zuidelijke vestingmuren van Maastricht. Inge wist al direct hoe laat het was en versnelde in de afdaling met een valpartij tot gevolg. Gelukkig zonder veel erg konden wij spoedig verder en liepen we door het JekerDal in het groen met wijngaarden tegen de helling en met zicht op het kasteel Neercanne waar regeringsleiders een feestelijke lunch hielden als voorbereiding van het verdrag van Maastricht begin 1992.

Enkele kilometer verderop liepen we de stad in. Maastricht was vroeger een garnizoenstad en hoorde bij het prinsdom Luik. De franse invloed is nog sterk aanwezig. Bij de val van Napoleon in 1814 werd Maastricht provinciehoofdstad van het verenigd koninkrijk der Nederlanden.

Gezien de beperkte economische troeven in de stad en omgeving heeft de stad zich geprofileerd als universiteitsstad met veel buitenlandse studenten. Bestaande oude woningen werden gekocht en gerenoveerd zonder aan de buitengevels grote wijzigingen aan te brengen. Inwendig werden deze gebouwen wel verbonden tot één of meerdere gehelen. Het karakter van de oude stad werd alzo bewaard. Mooie steegjes, gezellige winkeltjes, aangename terrasjes, … daar kunnen wij ons in vinden.

Tijd dus voor een terrasje: trappist van Westmalle van het vat of Wieksche Witte (sprankelend witbier volgens oude Maastrichtse traditie) allebei mooi schuimend. Sport is toch gezond.

Het centrum van Maastricht dan: het Vrijthof – op deze plaats moest je geen taksen betalen - de basiliek Sint-Servaas (katholiek) en de kerk Sint-Jan (protestants) met de toren in rode kleur verbonden door een weggetje genaamd het Vagevuur, het stadhuis opgesplitst in twee delen met elk bijhorende gelijkaardige trappen, de Dominicanerkerk die ingericht werd als een boekhandel met koffiebar, enz.

De bisschopsmolen, de oudst draaiende watermolen in Nederland, hebben we ook bezocht. Ter plaatse worden authentieke spelt-teffbroden gebakken. Spelt en teff zijn zeer oude graansoorten. Teff wordt ook wel liefdesgras genoemd. Als de plant in bloei schiet, krijgt zij een mooie pluim. Hmm!

Van daaruit liepen we dan richting Maas. Aan de overzijde van de Maas vinden we het Bonnefantenmuseum, een volledig nieuwe moderne woonwijk, enkele oude steegjes met antiek en andere leuke winkeltjes. Ook het treinstation vinden we daar.

Wij bleven echter aan de westkant en volgden de Maas zuidwaarts om zo rustig klimmend naar het beginpunt te lopen. Afstand gelopen 11,50 km en een welverdiend douchke achteraf was onze beloning.

Intussen was het al dik na de middag. Bijgevolg was de keuze snel gemaakt: lunchen op een gezellig plein in Maastricht en achteraf een lekker dessert met zicht op het Vrijthof. We genieten er nog van.

Dit was weer een DAL-topdag voor de aanwezigen, hoe gezellig het was zien jullie hier

2 opmerkingen:

Raoul Spronken zei

Mooi artikel. Was ook een mooie tocht!

Groet,
Raoul Spronken
www.maastrichtrunningtours.nl

marjo zei

jammer dat ik er niet bij kon zijn, het zag er ongelooflijk leuk en interessant uit. mooi geschreven en toffe foto's.