maandag 24 augustus 2009

Culinaire specialiteiten

Dat klinkt lekker en goed. Met negen waren we present op dit Antwerps festijn op ’t zuid (tussen Vlaamse en Waalse kaai): Sandy, Nancy, Lieve, Inge en Luk, Jorge, Johan, Guy en ik.
Luk had 100 bonnetjes besteld. Dat zou wel voldoende zijn om een hele avond plezier te maken. Omstreeks zes uur vertrokken en geparkeerd achter het nieuw justitiepaleis (nieuwe parking afgebakend met enkele paaltjes).
Prachtig weer, schoon volk, wat wil je nog meer ? Misschien iets te eten. Eerst nog aperitieven in de coctailbar Pampero: mojito, cuba libre, cava, … (ongeveer 15 bonnetjes).

Dan op zoek naar een voorgerechtje: ons oog viel op een authentiek Chinees en Japans restaurant: kleurrijke Chinese saladerolletjes met Japanse dressing, bekertje, gevuld met krokante garnalen, zeewier, groenten en specerijen, garnalen gebakken in amandelschijfjes, parel van vis met lychee en fijne citroensaus, assortiment van gestoomde of gebakken dim sum (hartige Chinese hapjes), wokgerecht - dwaze kip (heet, zoet, zuur, bitter) en een combischotel bestaande uit gesneden kipfilet met madraskerrie, naar eigen recept, grote dansende garnalen met pikante kruidensaus en hemelse pekingeend met traditionele of sinaasappelsaus. In totaal 36 bonnetjes. Dat zagen we allemaal wel zitten.
De schotels werden geserveerd en inderdaad, het was lekker maar wel zeer kleine porties. De garnalen hebben we niet gevonden. Gelukkig was Nancy bij de pinken: zij heeft dat daar vlug in orde gebracht: een bijkomend schoteltje met twee krokante garnalen die we in negen gelijke porties hebben verdeeld, lekkel !
Toch maar even spoedberaad gehouden: onze bonnetjes waren al meer dan gehalveerd ! Unaniem hebben we beslist om ergens anders iets te gaan eten en later op de avond terug te komen en de chocoladebar te overvallen.

Op het zuid zijn er veel restaurantjes: een Spaanse tapasbar in de buurt van het museum van schone kunsten is het uiteindelijk geworden. Voor iedereen de menu met koude en warme tapas, wijn en water. Tussen de gerechten kwamen twee flamenco-danseressen ons inwijden in de Spaanse tradities. Johan die aan de kop van tafel zat werd al vlug uitgenodigd om mee te dansen. Hij paste evenwel. Guy daarentegen sprong van zijn stoel en was direct in de mood, waarschijnlijk als voorbereiding op de oriëntatieloop van zondag. Ook voor Nancy is de macarena en andere toppers geen onbekend terrein. Zij was trouwens in het Spaans uitgedost met een kleurrijke spreuk: yo una bella cabra ! (of iets dergelijks).

Nà dit gezellig dineetje was het tijd voor ons dessert. De chocoladebar Quetzal kon ons wel bekoren: alle soorten ijs, brownies, minifondue, …. Nog een coctail, een exotische mousse met paletje van frambozencoulis of een chocolademousse en onze bonnetjes waren op.

Nadien nog een pintje in café Hopper en richting huiswaarts. Guy passeerde nog een paaltje dat niet uit de weg wou bij het buitenrijden van de parking maar de schade viel best mee, heb ik mij laten vertellen. De die-hards zijn dan nog gepasseerd via Klein Zwitserland om deze aangename avond af te sluiten.
Luk en Inge brachten iedereen veilig en wel thuis, waarvoor dank.

1 opmerking:

Nan-c zei

Leuk verslag van een erg leuke avond, krijg al terug honger als ik het lees :-)
Lekker gegeten en gedronken, goed gelachen en aangenaam gezelschap... Wat moet een mens meer hebben?